Stát letos vypsal nejvíce stavebních zakázek za tři roky

04.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Státní správa letos vypsala nejvíce stavebních zakázek za tři roky, stavaři mohou získat práci až za 115,2 miliardy korun. Vyplývá to z údajů ve Věstníku veřejných zakázek. Zadávání tendrů však vázne, zrušen byl každý desátý letos vyhlášený. Data analyzovaly společnosti CEEC Research, NESS a Komora administrátorů veřejných zakázek (KAVZ), ČTK má analýzu k dispozici.

Státní instituce od ledna do konce října vypsaly celkem 3036 výběrových řízení na stavební práce, což je meziročně o 32,1 procenta více. Očekávaná hodnota těchto zakázek vzrostla o 27 procent na 115,2 miliardy korun.

\"Stát tvoří přibližně třetinu objemu výkonu českého stavebnictví, proto je tento nárůst už znát v celkových výkonech sektoru, které za prvních devět měsíců vzrostly o 3,9 procenta. Nejzřetelněji je vidět veřejné investice v inženýrském stavitelství, které vzrostlo až o 9,4 procenta. V některých segmentech - například v železničním stavitelství - je již dokonce převis poptávky nad kapacitou stavebních firem, které nestíhají,\" uvedl ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

\"Zakázek opravdu přibývá, ceny ale zatím nerostou. I kvůli nevýhodnému kurzu eura je profitabilita velice nízká,\" upozornil provozní ředitel Schindler CZ pro Českou republiku Vladimír Steiner.

Stavaři však musí počítat s tím, že ne všechny peníze opravdu dostanou. Jen ze soutěží vypsaných v deseti měsících letošního roku jich bylo už nyní zrušeno 11 procent za 12,6 miliardy korun. Toto procento se navíc může ještě zvýšit. Konkrétního dodavatele vybraly úřady zatím pouze u třetiny veřejných výběrových řízení (36 procent).

Stavebnictví patří k oborům, které nejvíce zasáhla nedávná ekonomická krize. Stavaři od roku 2008 přišli o 443 miliard korun, což je obrat oboru za rok. Podle statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem a o práci v sektoru přišlo až 50.000 lidí. Stavaři kritizují hlavně chybějící koncepci státních investorů a radikální propad veřejných investic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK