Pošta tratí kvůli dumpingu 1,5 miliardy Kč, tvrdí konkurenti

04.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Česká pošta údajně nabízí některé služby pod náklady a financuje je z jiných činností. Ročně tak přichází o 1,5 miliardy korun a zhoršuje postavení konkurence na trhu listovních zásilek. Uvedli to dnes zástupci Asociace poštovních služeb, která sdružuje alternativní poštovní operátory. Vyjádření pošty a Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) ČTK shání.

Pošta podle místopředsedy asociace Petra Angelise na dumpingových cenách, za které pošta nabízí doručování velkým firemním klientům, ročně tratí kolem 1,5 miliardy korun. Firma přitom nárokuje u ČTÚ úhradu ztráty z tzv. univerzální služby ve výši 1,78 miliardy korun. Na její úhradu by měli přispívat i konkurenti pošty, podle svého podílu na trhu. Ten má být kolem dvou procent.

\"Občané platí České poště za odeslání listovní zásilky 13 korun, firmy za zcela shodnou zásilku vedenou jako obchodní psaní platí podle ceníku 6,20 Kč, v praxi ale i výrazně méně. Náklady se přitom výrazně neliší,\" dodal Angelis. Na firemních zásilkách by mohla pošta podle údajů Evropské komise ušetřit maximálně 28 procent, nikoliv uplatňovaných až víc než 50 procent.

Podle generálního ředitele Mediaservisu Martina Dzúra existují důkazy, že některé firmy posílají obchodní psaní přes Českou poštu za 3,03 Kč za kus. ČTÚ přitom informoval, že náklady na takovou zásilku jsou v rozmezí 4,19 až 5,15 Kč. \"Tato cenová politika České pošty znamená jediné: velké firmy posílají zásilky za cenu pod skutečnými náklady, občané platí plnou cenu a doplácejí tak poště to, co jinde prodělá,\" podotkl.

Alternativním operátorům se nelíbí, že by měli přispívat do kompenzačního fondu na úhradu ztráty České pošty, a přitom nemají informace o tom, jak státní podnik k požadované částce dospěl.

Česká pošta letos čeká zisk 200 milionů Kč proti loňským 300 milionům. Tržby se pohybují kolem 20 miliard Kč. Firma provozuje 3250 poboček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK