ECB nabídla bankám další levné úvěry, zájem je prý dál vlažný

11.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 11. prosince (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) dnes poskytla komerčním bankám další část levných čtyřletých půjček, které jsou klíčovou součástí jejích nových opatření k podpoře hospodářského růstu a odvrácení deflace. Banky si vzaly skoro 130 miliard eur (3,6 bilionu Kč), což zhruba odpovídá očekávání. Celkový zájem o tento program, označovaný jako TLTRO, však zůstává vlažný. Na ECB tak roste tlak, aby v příštím roce začala tisknout peníze na nákup vládních dluhopisů.

Banky si peníze půjčily s velmi nízkou úrokovou sazbou, která činí 0,15 procenta. ECB doufá, že banky teď peníze půjčí firmám, které je použijí k vlastnímu růstu a nabírání nových pracovníků. Eurozóně by to mohlo pomoci v boji proti slábnoucímu hospodářskému růstu, vysoké nezaměstnanosti a hrozbě deflace.

Banky i s dnešní nabídkou zatím v rámci programu čerpaly celkem 212,4 miliardy eur z celkové nabídky 400 miliard eur, jež je stanovena do konce letošního roku.

Oproti předchozím podobným nabídkám, po kterých banky \"zaparkovaly\" většinu půjčených peněz zpět v ECB, je tentokrát čeká pokuta, pokud se rozhodnou pro stejný postup. Ekonomika eurozóny rostla ve třetím čtvrtletí pouze nepatrně, konkrétně o 0,2 procenta, a část analytiků tvrdí, že pro bankovní domy může být těžké hledat příležitosti k dalšímu úvěrování.

Podle ekonoma společnosti UBS Reinharda Cluseho eurozónu tlačí do stínu celosvětová nervozita. \"Schopnost bank použít tyto finanční prostředky na nové úvěry je omezená,\" citovala jej agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK