Důvěra v německou ekonomiku prudce vzrostla druhý měsíc po sobě

16.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 16. prosince (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v prosinci výrazně vzrostla druhý měsíc po sobě a její ukazatel se dostal na nejvyšší úroveň od letošního dubna. Pomohl tomu pokles cen ropy a kurzu eura, který posílil naděje na oživení největší evropské ekonomiky z útlumu. Plyne to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil mannheimský institut ZEW.

Index důvěry stoupl na 34,9 bodu z listopadové úrovně 11,5 bodu a z říjnového dvouletého minima minus 3,6 bodu. Výsledek překonal očekávání analytiků, kteří podle průzkumu agentury Reuters počítali se zvýšením jen na 20 bodů.

Ukazatel současné ekonomické situace se zvýšil na deset bodů z listopadových 3,3 bodu. Údaje jsou založeny na výsledcích průzkumu u 230 analytiků a investorů z první poloviny měsíce.

Německá ekonomika se ve třetím čtvrtletí těsně vyhnula recesi, která se většinou definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 0,1 procenta, zatímco ve druhém kvartálu stejným tempem klesl.

Německá vláda minulý měsíc výrazně snížila odhad růstu domácí ekonomiky na letošní a příští rok. Letos má hrubý domácí produkt stoupnout o 1,2 procenta namísto původně očekávaných 1,8 procenta a příští rok růst podle vlády pouze nepatrně zrychlí. Své výhledy pro německou ekonomiku zhoršily i přední domácí ekonomické instituty a Mezinárodní měnový fond.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK