MF: Přenesená daňová povinnost u DPH bude platit postupně

31.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. prosince (ČTK) - Režim přenesené daňové povinnosti, jehož rozšíření schválila vláda před Vánoci, se začne u obilovin, drahých kovů nebo u vybrané elektroniky uplatňovat od 1. dubna 2015. Upozornilo na to dnes ministerstvo financí s tím, že nařízení zveřejněné ve Sbírce zákonů obsahuje chybné datum od 1. ledna 2015.

Podle nařízení tak přenesení daňové povinnosti u převodu povolenek na emise skleníkových plynů bude platné od 1. ledna a u cukrové řepy od 1. září 2015. \"Uvedená tisková chyba bude napravena sdělením o opravě tiskové chyby v některé z následujících částek Sbírky zákonů začátkem ledna,\" uvedlo MF.

V případě poskytnutí služeb nebo dodání zboží u přenesené daňové povinnosti nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Cílem opatření je zamezit podvodům.

Nařízení navazuje na novelu zákona o dani z přidané hodnoty, kterou před vánoci schválila Poslanecká sněmovna po vetu Senátu.

Režim přenesené daňové povinnosti:

Od 1. ledna

- převod povolenek na emise skleníkových plynů (platil již dříve)

Od 1. dubna 2015

- obiloviny a technické plodiny, včetně olejnatých semen

- kovy, včetně drahých kovů, s určitými výjimkami,

- mobilní telefony,

- integrované obvody, jako jsou mikroprocesory a centrální procesorové jednotky a desky plošných spojů osazené těmito obvody, které jsou dodávány ve stavu před zabudováním do výrobků pro konečné uživatele,

- přenosná zařízení pro automatizované zpracování dat

- videoherní konzole

Od 1. září 2015

- cukrová řepa

Zdroj: MF

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK