Míra nezaměstnanosti v eurozóně v listopadu zůstala na 11,5 pct.

07.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. ledna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v eurozóně činila v listopadu 11,5 procenta a proti předchozímu měsíci zůstala beze změn. V celé EU se mírně snížila na deset procent. Vyplývá to z dnešních údajů statistického úřadu Eurostat. V České republice míra nezaměstnanosti podle těchto údajů zůstala na říjnových 5,8 procenta, a byla tak třetí nejnižší v celém bloku. Lépe na tom bylo pouze Rakousko a Německo.

Eurostat používá pro Česko údaje Českého statistického úřadu, které se liší od čísel Úřadu práce ČR. Podle těch zůstala míra nezaměstnanosti v Česku v listopadu na stejné úrovni jako v říjnu, tedy 7,1 procenta. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, zatímco Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Eurostat odhaduje, že v celé Evropské unii bylo v listopadu bez práce 24,423 milionu lidí. Proti říjnu se tak jejich počet snížil o 19.000 osob. V samotné eurozóně ale počet nezaměstnaných stoupl, a to o 34.000 na 18,394 milionu.

Nejméně příznivá situace na trhu práce byla z 28 členských států EU v Řecku. Listopadová data z této země zatím nejsou k dispozici, podle zářijových čísel tam ale míra nezaměstnanosti dosahovala 25,7 procenta. Druhý nejhorší výsledek mělo v listopadové statistice Španělsko, kde míra nezaměstnanosti činila 23,9 procenta.

V porovnání se situací před rokem klesla míra nezaměstnanosti ve 22 členských státech. Ve čtyřech se zvýšila a v Belgii a ve Slovinsku zůstala stejná. Největší pokles přitom zažilo Řecko. Eurostat opět porovnával údaje za letošní a loňské září, podle kterých míra nezaměstnanosti v této zemi sestoupila z rovných 28 procent na letošních již zmíněných 25,7 procenta. Největší nárůst oproti loňskému listopadu naopak nastal v Itálii, kde míra nezaměstnanosti stoupla z 12,5 na letošních 13,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK