Nezaměstnanost v prosinci stoupla na 7,5 pct,meziročně ale klesla

09.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Nezaměstnanost v České republice v prosinci meziměsíčně vzrostla na 7,5 procenta z listopadových 7,1 procenta. Bez práce bylo 541.914 lidí, což je o 24.406 víc než o měsíc dříve. Uvedl to dnes Úřad práce. Oproti prosinci 2013 je ale nezaměstnaných méně, tehdy jejich podíl tvořil 8,2 procenta a bylo jich skoro o 55.000 víc než poslední měsíc loňského roku. Důvodem meziměsíčního růstu nezaměstnanosti v prosinci je podle úřadu tak jako v minulých letech hlavně ukončování sezonních prací.

V meziročním srovnání se zvýšil o více než 23.000 počet volných pracovních míst a zároveň klesl podíl evidovaných absolventů. To je příjemné překvapení, uvedl v tiskové zprávě náměstek ministryně práce a sociálních věcí pro zaměstnanost Jan Marek.

V nadcházejících měsících by podle Úřadu práce mohla nezaměstnanost ještě mírně vzrůst, ale s největší pravděpodobností se nedostane na loňské hodnoty. Se zahájením sezonních prací by pak prý mohla začít zase klesat.

Nejnižší nezaměstnanost měl ke konci prosince stejně jako v listopadu okres Praha-východ s 3,3 procenta a Benešov s 4,3 procenta, nejvyšší podíl nezaměstnaných byl v okresech Bruntál - 13,5 procenta - a Most 12,8 procenta. Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenaly jen dva regiony, a to Praha-západ (o 0,7 procenta) a Praha (o 0,2 procenta). Nárůst eviduje Úřad práce v 75 okresech. Největší hlásí Jindřichův Hradec - o 19,1 procenta. Z krajů je na tom nejhůře tradičně Ústecký, kde je podíl nezaměstnaných 10,7 procenta, nejméně lidí bez práce bylo jako obvykle v Praze - pět procent.

V uplynulém měsíci evidoval Úřad práce 58.739 volných pracovních míst - o 658 méně než v listopadu a o 23.561 více než před rokem. Zaměstnavatelé měli v prosinci největší zájem například o pracovníky v gastronomii, administrativě, o prodavače, číšníky, servírky, zedníky, šičky, obchodní zástupce a pomocné manipulační dělníky, tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK