Loňská inflace dosáhla 0,4 pct, což je nejméně od r. 2003

09.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Průměrná míra inflace za loňský rok klesla na 0,4 procenta z předloňských 1,4 procenta. Růst spotřebitelských cen tak byl nejnižší od roku 2003 a druhý nejnižší vůbec. V samotném prosinci inflace meziročně zpomalila na 0,1 procenta, v listopadu byla o pět desetin procentního bodu vyšší. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Analytici takový vývoj očekávali.

Proti listopadu spotřebitelské ceny klesly o 0,1 procenta, a to zejména kvůli nižším cenám v dopravě. Podle statistiků se na tom podepsalo výrazné zlevnění pohonných hmot, které bylo největší od prosince 2008. Zlevnily ale i oděvy a obuv, některé potraviny a nealkoholické nápoje. Naopak zdražilo například ovoce, čokoláda, víno a pivo. Vyšší byly i ceny pracích prostředků, nových aut nebo poštovních služeb.

V meziročním srovnání vývoj inflace ovlivnil především vyšší meziměsíční růst cen v prosinci 2013 než v prosinci 2014. Týkalo se to především cen potravin a nealkoholických nápojů, které z listopadového meziročního růstu o 1,5 procenta přešly v prosinci v pokles o 0,5 procenta, uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK