Pojišťovny evidují po víkendu stovky škod za desítky milionů Kč

12.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Klienti pojišťoven nahlásili po víkendovém silném větru a vzedmutí hladin některých řek stovky škod za celkem desítky milionů korun. Jde zejména o škody způsobené silným větrem, škod ze záplav je zatím hlášeno minimum. Nejčastěji hlášené újmy jsou poškození oplechování na střeše, střešních krytin či komínů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. V dalších dnech budou kalamitní škody ještě přibývat.

 

Česká pojišťovna má nyní hlášeno více než 400 škod za celkem devět miliónů korun. \"Klienti nám hlásí zejména škody na střešních krytinách a škody způsobené pády stromů či větví. Naši experti odhadují, že se celkový počet škod z nepříznivého víkendového počasí bude pohybovat kolem 1300 škod (1000 škod vichřice, 300 škod záplava),\" řekla ČTK mluvčí ČP Ivana Buriánková.

Allianz přes víkend a dnes od rána zaznamenala téměř 150 škod z víkendových živlů, nejvíc je to z vichřice, několik registrací je z pádů stromů, větví a dalších předmětů, atmosférických srážek a povodní. \"Zatím to není kalamita, ale pokud by nastal výrazný nárůst škod, přijali bychom kalamitní opatření,\" uvedla mluvčí pojišťovny Dagmar Koutská. Někde vichřice dosahovala opravdu vysoké rychlosti, protože nešlo o poškození pouze několika tašek, ale třeba poloviny střechy. Nahlášené škody se podle prvních odhadů pohybují v řádech tisíců až desetitisíců, ale mohou být i vyšší, dodala.

Kooperativě klienti zatím nahlásili 230 škod, které jim způsobila víkendová vichřice. Předběžný odhad škod je šest milionů korun. Další hlášení ale stále přicházejí. Nejvíce škod klienti hlásí ze Středočeského kraje, jde o pády stromů a větví, poškozené střechy, ploty, pergoly. Několik škod také způsobilo přerušení dodávky elektrického proudu nebo přepětí a následnému poškození elektroniky, upozornil mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Také Generali dosud nahlásili klienti desítky škod. V případě potřeby je podle mluvčího Jiřího Cívky po dohodě s likvidátorem či mobilním technikem možné čerpat zálohu na pojistné plnění. Upřesnění škod očekává ve středu. V dalších týdnech lze zřejmě očekávat i podnikatelské škody, které jsou vždy hlášeny s výraznější časovou prodlevou. Stejně tak škody na rekreačních objektech, které jsou v této části roku zpravidla zazimované a opuštěné. Podle odhadů likvidátorů by se celkový účet kalamitních škod z posledních dnů mohl pohybovat v jednotkách milionů korun.

Česká podnikatelská pojišťovna po silném větru aktuálně eviduje řádově desítky škod. Lidé hlásí zejména poškozené střechy, popadané komíny či majetek poničený pádem stromů či větví. Několik škod na domácích spotřebičích způsobilo také přepětí v elektrické síti. Výše většiny škod se podle mluvčí pojišťovny Renaty Čapkové pohybuje v rozmezí od 10.000 do 50.000 korun.

O víkendu se po deštích a při rekordně teplém počasí dočasně vzedmuly řeky, z břehů ale nevystoupily, a domy tak neohrozily. V neděli se situace začala vracet k normálu. Mnohem větší potíže dělal o víkendu silný vítr, který vyvracel stromy a na desítkách tratí zastavil vlaky, poryvy také strhávaly vedení, a odřízly tak dočasně stovky domácnosti od elektřiny, hlavně na západě Čech.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK