ČR s 15 procenty firem zaostává ve využití cloud computingu

15.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Česko zaostává ve využívání tzv. cloud computingu, tedy pronájmu služeb prostřednictvím internetu. Zatímco v tuzemsku cloud využívalo loni 15 procent firem, evropský průměr byl o čtyři procentní body vyšší. Ve vedoucím Finsku je to pak 51 procent. Na tiskové konferenci to dnes sdělili zástupci ČSÚ.

Nejrozšířenější službou v cloudu je e-mail, který využívá 12 procent tuzemských firem, následuje skladování souborů se šesti procenty. Necelých šest procent podniků si přes internet pronajímá kancelářský software a více než pět procent firem účetní aplikace. Podle Evy Skarlandtové z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ placené služby cloud computingu využívají podniky všech velikostí.

Vlastní web mělo loni osm z deseti podniků, tedy dvojnásobek proti roku 2000. Třetina firem má internetové stránky i v jiném než českém jazyce. \"Téměř třetina podniků má webové stránky uzpůsobené i pro mobilní zařízení a 18 procent umístilo na svůj web odkaz na svůj profil na sociálních sítích,\" uvedla Skarlandtová.

V roce 2013 použilo internet alespoň jednou ve vztahu k veřejné správě 96 procent firem. Pro úplné elektronické podání internet využilo 79 procent firem, což je o 20 procentních bodů více, než v roce 2011.

České firmy si dobře vedou v elektronickém obchodování. Česku patřilo čtvrté místo v Evropě s podílem 53 procent firem, které elektronicky nakupují, což je 15 procentních bodů nad průměrem EU. V elektronickém prodeji je ČR dokonce druhá s 27 procenty firem. Průměr EU byll 18 procent.

V minulém roce mělo připojení k internetu 98 procent tuzemských firem, z toho 94 procent disponovalo připojením o rychlosti nad dva Mbit/s. O rok dříve to bylo celkem 97 procent podniků z toho 87 procent mělo vysokorychlostní přípojku. Počítač v práci využívalo 47 procent zaměstnanců a 39 procent pracovalo s internetem. V EU využívalo internet v průměru 48 procent zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK