Rusko chystá protikrizový plán v přepočtu za půl bilionu Kč

21.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 21. ledna (ČTK) - Ruská vláda připravuje plán na podporu ekonomiky a na jeho realizaci bude potřebovat 1,375 bilionu rublů (půl bilionu Kč). Chce tak omezit dopady současné krize na podnikatelskou aktivitu i na obyvatelstvo. Řekl to dnes místopředseda ruské vlády Igor Šuvalov.

Rusko se potýká s negativními dopady prudkého zlevnění ropy a také s důsledky sankcí, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi. Náklady na protikrizový plán budou podle Šuvalova zahrnovat dodatečné rozpočtové výdaje, investice ze státního ropného fondu a ušlé daňové příjmy spojené s novými daňovými úlevami.

Šuvalov o protikrizovém plánu jednal s prezidentem Vladimirem Putinem. Ten podle agentury AFP řekl, že opatření namířená proti finanční krizi budou založena na \"logice tržní ekonomiky\". Slíbil, že vláda dostojí svým sociálním závazkům.

Mezinárodní měnový fond (MMF) tento týden předpověděl, že ruská ekonomika v letošním roce vykáže pokles o tři procenta. Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) předpovídá dokonce téměř pětiprocentní propad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK