ECB prý zvažuje nákupy dluhopisů za 50 miliard eur měsíčně

21.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 21. ledna (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) zvažuje, že bude v rámci kvantitativního uvolňování měnové politiky, které by měla představit ve čtvrtek, nakupovat vládní dluhopisy v objemu 50 miliard eur (1,4 bilionu Kč) měsíčně. Tyto nákupy by měly trvat nejméně po dobu jednoho roku. Informovaly o tom dnes přední ekonomické deníky s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Podle listu Wall Street Journal bude tento návrh základem pro čtvrteční jednání vedoucích představitelů ECB. Konečná podoba nákupů by se tak ještě mohla změnit. Návrh, podle kterého by celkový objem nákupů činil nejméně 600 miliard eur, nicméně signalizuje, že ECB by mohla postupovat agresivněji, než očekávají finanční trhy. Na těch se v posledních době hovoří o nákupech v hodnotě kolem 500 miliard eur.

Podle listu Financial Times by nákupy dluhopisů v objemu 50 miliard eur denně měly trvat jeden až dva roky. Podrobnosti programu by měl představit šéf ECB Mario Draghi na tiskové konferenci po čtvrtečním zasedání vedoucích představitelů banky.

Očekávání, že ECB podpoří ekonomiku eurozóny nákupy dluhopisů, již delší dobu tlačí dolů euro, které se v pátek vůči dolaru propadlo na nové jedenáctileté minimum pod 1,15 USD. Evropské akcie naopak díky vyhlídkám na uvolňování měnové politiku posilují a tento týden se vyšplhaly až na sedmileté maximum.

ECB už loni ve snaze podpořit hospodářský růst a odvrátit deflaci snížila úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Draghi v prosinci prohlásil, že banka začátkem letošního roku posoudí účinky dosavadních stimulačních opatření a v případě potřeby učiní další kroky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK