Míra nezaměstnanost ve Španělsku loni klesla na 23,7 procenta

22.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 22. ledna (ČTK) - Nezaměstnanost ve Španělsku loni výrazně klesla, nadále ale patří k nejvyšším v Evropské unii. Jak dnes oznámil španělský statistický úřad INE, v loňském posledním čtvrtletí bylo v zemi bez práce skoro 5,5 milionu lidí, o zhruba 448.000 méně než na konci roku 2013. Míra nezaměstnanosti tak meziročně klesla o dva procentní body na 23,7 procenta. Vyšší nezaměstnanost má z evropských zemí pouze Řecko.

Španělsko prošlo v průběhu pěti let dvěma hospodářskými recesemi, z nichž poslední skončila koncem roku 2013. Během loňského roku se situace na španělském trhu práce pozvolna zlepšovala. Mnoho domácností ale účinky zotavování domácí ekonomiky nepocítilo.

Zaměstnanost se během uplynulého roku zvýšila o skoro 434.000 míst. Nové pracovní příležitosti vznikaly především ve službách, v průmyslu a ve stavebnictví, které se vzpamatovává po splasknutí realitní bubliny v roce 2007. Loňský rok tak byl z hlediska tvorby pracovních míst nejlepším rokem od začátku vleklé recese.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se ale počet lidí bez práce zvýšil o více než 30.000 oproti předešlému kvartálu, a míra nezaměstnanosti tak v meziměsíčním srovnání nepatrně stoupla.

Španělsko je čtvrtou největší ekonomikou eurozóny. Madrid odhaduje, že domácí ekonomika loni stoupla o 1,4 procenta. V letošním roce předpokládá zrychlení na dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK