ECB bude do ekonomiky pumpovat 60 miliard eur měsíčně

22.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 22. ledna (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) se podle všeobecného očekávání rozhodla zahájit takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje nákupy vládních dluhopisů. Do ekonomiky eurozóny tak bude měsíčně pumpovat celkem 60 miliard eur (1,7 bilionu Kč), aby podpořila její oživení, oznámil na dnešní tiskové konferenci prezident ECB Mario Draghi. Banka nákupy zahájí v březnu a počítá s nimi alespoň do září příštího roku.

Ohlášená částka zahrnuje nejen vládní dluhopisy, ale i dluhopisy soukromých společností. ECB tak rozšiřuje některé programy nákupu aktiv zahájené již v loňském roce. \"V rámci tohoto rozšířeného programu dosáhnou celkové měsíční nákupy cenných papírů veřejného i soukromého sektoru 60 miliard eur,\" uvedl Draghi.

Do nákupu vládních dluhopisů budou zahrnuty i země využívající záchranné programy, například Řecko. V případě těchto zemí však budou platit určitá dodatečná kritéria.

ECB již loni ve snaze podpořit hospodářský růst a odvrátit deflaci snížila úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Dnes banka nechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,05 procenta a nezměnila ani zbylé dvě okrajové sazby. Dnes oznámené opatření má rovněž přispět k růstu cenové hladiny a odvrátit deflaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK