Ropa Brent v reakci na úmrtí saúdského krále mírně zdražila

23.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 23. ledna (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes mírně zdražila, vzhůru ji tlačí hlavně nejistota kolem dalšího vývoje těžby v Saúdské Arábii po smrti tamního krále. Saúdská Arábie je klíčovým členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a největším vývozcem ropy na světě.

Krátce před 17:30 SEČ vykazoval Brent nárůst o 30 centů na zhruba 48,80 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) nicméně kolem 20 centů ztrácela a pohybovala se v blízkosti 46,10 dolaru za barel. WTI už ve čtvrtek zlevňovala po zprávě o prudkém růstu zásob ropy v USA za uplynulý týden.

Saúdskoarabský král Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd, který patřil k významným spojencům Západu v blízkovýchodním regionu, dnes zemřel ve věku 90 let. Novým králem se stal jeho bratr Salmán ibn Abdal Azíz Saúd, který ujistil, že bude pokračovat v politice svého předchůdce.

Saúdská Arábie loni v listopadu zablokovala snahy některých méně vlivných členů kartelu OPEC o snížení těžebního limitu, které by podpořilo ceny ropy. Ty se od loňského června kvůli převisu nabídky nad poptávkou snížily o zhruba 55 procent.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 48,82 48,52 New York - Nymex WTI březen 46,10 46,31

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK