Americké akcie kvůli horším výsledkům hospodaření mírně oslabují

23.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. ledna (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování mírně oslabují, a zatím tak nenavazují na předchozí čtyři růstové dny. Dolů je tlačí horší výsledky hospodaření některých významných podniků, což ale ještě kompenzoval optimismus vyvolaný čtvrtečním rozhodnutím Evropské centrální banky (ECB) podpořit ekonomiku eurozóny nákupem vládních dluhopisů.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) vykazoval Dow Jonesův index pokles o 0,2 procenta na zhruba 17.777 bodů. Širší index S&P 500 vykazoval ztrátu v podobném rozsahu a byl na 2060 bodech, index technologického trhu Nasdaq Composite si naopak asi čtvrt procenta připisoval a nacházel se na 4762 bodech.

Cena akcií americké zasilatelské společnosti United Parcel Service se propadla téměř o desetinu. Firma totiž zhoršila odhad celoročního zisku. Dolů zamířily také akcie konkurenta FedEx.

Americké podniky nyní zveřejňují výsledkové zprávy za čtvrté čtvrtletí. Největší světový řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald\'s například oznámil pokles tržeb i zisku. Cena jeho akcií ale zůstala bez větších změn, protože pokles tržeb byl o něco mírnější, než se všeobecně předpokládalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK