Americké akcie klesly, přerušily tak čtyřdenní růst

23.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. ledna (ČTK) - Americké akcie dnes oslabily po předchozích čtyřech nárůstech za sebou. Neuspokojivé zprávy z firemního sektoru totiž zatlačily do pozadí optimismus vyvolaný čtvrtečním rozhodnutím Evropské centrální banky (ECB) podpořit ekonomiku eurozóny nákupem vládních dluhopisů.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 0,79 procenta na 17.672,60 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,55 procenta na 2051,82 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite nicméně stoupl o 0,16 procenta na 4757,88 bodu.

Za celý týden se Dow Jonesův index zvýšil o 0,9 procenta. S&P 500 vzrostl o 1,6 procenta a Nasdaq si připsal dokonce 2,7 procenta, napsala agentura Reuters.

Cena akcií americké zasilatelské společnosti United Parcel Service se dnes propadla téměř o desetinu. Firma totiž zhoršila odhad celoročního zisku. Dolů zamířily také akcie konkurenta FedEx.

Akcie největšího světového řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald\'s oslabily o 1,4 procenta poté, co firma ohlásila pokles čtvrtletních tržeb i zisku.

Na devizovém trhu dnes euro pokračovalo ve výrazném poklesu, který odstartovalo čtvrteční rozhodnutí ECB. Poprvé za více než jedenáct let sestoupilo pod hranici 1,12 USD. \"Nacházíme se v lavině prodejů eur,\" prohlásil analytik Boris Schlossberg ze společnosti BK Asset Management.

Jednotná evropská měna se během dnešního obchodování vůči dolaru propadla o více než dvě procenta a dostala se až na 1,1115 USD, tedy na nejnižší úroveň od září 2003. Od začátku roku tak její hodnota klesla o více než sedm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK