Americké akcie po vyjádření Fedu a propadu cen ropy prudce klesly

28.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. ledna (ČTK) - Americké akcie dnes prudce oslabily, investoři reagovali hlavně na další pokles cen ropy a na vyjádření americké centrální banky (Fed). Ta naznačila, že je stále ochotna zvýšit někdy v průběhu roku úrokové sazby. Dolar na devizovém trhu po vyjádření Fedu ještě více posílil.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, přišel o 1,13 procenta a uzavřel na 17.191,37 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,35 procenta na 2002,16 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite odepsal 0,93 procenta na 4637,99 bodu.

Fed v závěru dvoudenního zasedání svého měnového výboru konstatoval, že domácí ekonomika roste solidním tempem, příliš nízká je však inflace. Fed zároveň zopakoval svůj dřívější slib, že bude při rozhodování o zvýšení úrokových sazeb ze současných historických minim \"trpělivý\".

Americký dolar po vyjádření Fedu ještě více posílil, což zvýšilo tlak na ceny ropy. Cena americké lehké ropy WTI tak pokračovala v propadu, ke kterému přispěla i dřívější vládní zpráva o stavu zásob této suroviny v USA. Ropa WTI obchodování uzavřela na 44,45 USD za barel, což byla nejnižší cena od března 2009.

Levnější ropa stlačila dolů ceny akcií. Prudce klesly především akcie v energetice. Index S&P pro tento sektor ztratil skoro čtyři procenta.

Na devizovém trhu dolar zpevňoval k euru i ke švýcarskému franku. Trh očekává, že Fed nadále směřuje ke zvýšení úrokových sazeb. To by kontrastovalo s kroky centrálních bank v Evropě a v Asii, kde protějšky Fedu naopak svou měnovou politiku mnohdy uvolňují, aby podpořily domácí ekonomiku.

V závěru obchodování v New Yorku vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru pokles o 0,8 procenta na 1,1287 USD. Dolar ke švýcarskému franku přidával zhruba 0,5 procenta na 0,9070 CHF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK