Nezaměstnanost podle odhadů v lednu stoupla na 7,8 procenta

04.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Nezaměstnanost v lednu stoupla podle odhadů analytiků oslovených ČTK z prosincových 7,5 procenta na 7,8 procenta. Důvodem je především každoroční ukončování sezonních prací. Úřad práce ČR zveřejní údaje o nezaměstnanosti za leden v pondělí 9. února.

\"Nárůst míry nezaměstnanosti mezi prosincem a lednem je v podmínkách tuzemské ekonomiky takřka pravidlem. Dochází k němu v podstatě každoročně, a to kvůli úbytku sezonních prací a také kvůli ukončování termínovaných pracovních smluv a dohod k poslednímu dni roku. Nejinak tomu bude letos,\" uvedl hlavní ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Trh práce se v posledním půlroce přitom podle analytika Home Credit Michala Kozuba zlepšuje. \"Najít si novou práci již není tak neřešitelný problém. Přesto je vidět, že se situace liší odvětví od odvětví. Zatímco po vysoce kvalifikovaných pracovnících například z oblasti strojírenství je obrovská poptávka, po nízko kvalifikovaných pracovnících poptávka takřka není,\" uvedl. Situace by se ale podle něj částečně mohla změnit s vyšší aktivitou ve stavebnictví, která by měla pomoci s uplatněním méně kvalifikovaných uchazečů.

\"Nezaměstnaných v lednu přibylo odhadem o 9000 až 10.000 méně než v minulém roce. Při srovnatelném vývoji v sezonní poptávce po pracovní síle jako loni představuje uvedené číslo čistou tvorbu nových pracovních míst díky rostoucí ekonomice,\" upozornil analytika UniCredit bank Pavel Sobíšek.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka podíl nezaměstnaných osob ovšem bude letos dále klesat a během jarních měsíců zamíří pod sedm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK