Komise v USA navrhuje regulovat internet jako telefonní služby

04.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. února (ČTK) - Dvourychlostní internet by měl být ve Spojených státech minulostí. Vyplývá to z návrhů, které dnes zveřejnil předseda Federální komise pro spoje (FCC) Tom Wheeler. Poskytovatelům internetu by chtěl znemožnit, aby nabízeli rychlejší připojení těm, kteří jsou ochotni si za to připlatit. Internetové služby mají podle Wheelera podléhat obdobné regulaci jako telekomunikační firmy nebo jiné podniky, které poskytují veřejné služby, napsal šéf komise v článku zveřejněném na internetové stránce časopisu Wired.

Návrhy se týkají principu takzvané síťové neutrality, podle kterého by poskytovatelé internetu měli s veškerým provozem ve svých sítích zacházet stejně. To znamená, že poskytovatelé připojení by neměli blokovat nebo zpomalovat přístup na některé internetové stránky nebo k některému obsahu a zvýhodňovat třeba své služby nad konkurencí.

FCC, která vydává licence pro televizní vysílání a reguluje firmy pro širokopásmové připojení, přijala v minulosti už několik pravidel, aby zajistila, že poskytovatelé internetu se budou tímto principem řídit. V pravidlech z roku 2010 s poskytovateli internetového připojení nakládala jako s poskytovali síťových služeb podobných telefonním společnostem, na které se vztahují tvrdší pravidla. Americký odvolací soud loni v lednu konstatoval, že tento postup je nesprávný, neboť poskytovatelé internetu ve skutečnosti spadají pod méně regulované poskytovatele informačních služeb. Tímto verdiktem v podstatě regulaci FCC týkající se síťové neutrality zrušil.

Wheeler nyní navrhuje překlasifikovat poskytovatele internetu a zařadit je do stejné kategorie jako poskytovatele veřejných služeb, a to prostřednictvím zákona o telekomunikacích z roku 1934. Ten se nyní vztahuje na rozhlasové, telefonní a telegrafické služby.

\"Můj návrh zajišťuje uživatelům internetu právo jít kam chtějí a kdy chtějí, a inovátorům právo představit nové produkty, aniž by někoho žádali o svolení,\" napsal Wheeler. Jeho plán by odvětví širokopásmového internetu podřídil bezpříkladné regulaci, podotýká agentura AP.

Regulace internetu je v USA ožehavým tématem, odvětví je zatím jen pod velmi malým úředním dohledem. Po tvrdších pravidlech, která by údajně vedla k zachování otevřeného internetu, volají především ochránci spotřebitelů. Kritici tvrdí, že pokud se tomuto sektoru svážou ruce, omezí to inovace a investice. Podle senátora Johna Thunea, který předsedá senátnímu výboru pro obchod, vědu a dopravu, je plán FCC \"radikální\". Bývalý šéf FCC a nynější předseda národní kabelové a telekomunikační asociace (NCTA) Michael Powell je znepokojen, že návrh by mohl otevřít cestu k regulaci sazeb.

FCC bude o Wheelerově návrhu hlasovat 26. února. Podle velkých kabelových společnosti, které zajišťují značnou část širokopásmového připojení, FCC překračuje své pravomoci. Zvažují proto, že se obrátí na soud. Bílý dům dnes podle agentury Reuters uvedl, že jej návrh FCC povzbudil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK