Celkové výdaje kartami Visa loni klesly, plateb je ale více

05.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Výdaje prostřednictvím platebních karet Visa v ČR, tedy platby za zboží i výběr z bankomatů, klesly za rok končící zářím 2014 meziročně na 560 miliard korun, předloni to bylo zhruba 605 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci to řekl regionální manažer asociace Visa Europe pro Českou republiku Marcel Gajdoš. Zároveň ale počet transakcí kartami Visa u obchodníků stoupl o více než tři procenta na 209 milionů. Konkurenční karetní asociace MasterCard výsledky za loňský rok zatím nezveřejnila.

Za poklesem celkových výdajů je podle Gajdoše konsolidace portfolia platebních karet jednou z velkých českých bank. \"To mělo dopad na celkový objem transakcí,\" uvedl.

Průměrný počet plateb u obchodníků na jednu kartu Visa v uplynulém roce stoupl o téměř 12 procent na 47. Podle Gajdoše pokračuje trend, kdy bezhotovostní platby nahrazují výběry hotovosti. \"Výsledky potvrzují dlouhodobý světový trend, který výrazně zasahuje i do českého prostředí, a to, že platební karty jsou mezi lidmi čím dál oblíbenější,\" uvedl Gajdoš.

Trend podle něj souvisí rovněž se zavedením bezkontaktních a mobilních plateb. Ke konci září bylo na českém trhu celkově 4,4 milionu platebních karet Visa, z toho bylo 2,6 milionu bezkontaktních. Meziroční nárůst počtu bezkontaktních karet Visa činí téměř 170 procent. Měsíčně v průměru připadá podle Visy na jednu kartu v Česku 3,3 bezkontaktní transakce. To je podle Gajdoše největší počet bezkontaktních plateb v Evropě. Navíc Česko drží i evropské prvenství v útratách bezkontaktními kartami v Evropě, a to 1700 korun za měsíc.

V celé Evropě loni výdaje držitelů karet Visa činily více než dva biliony eur. U obchodníků kartami utratily přes 1,5 bilionu eur.

Zisk karetní asociace Visa Europe loni stoupl o 30 procent na 343 milionu eur. Hrubé tržby asociace stouply o devět procent na 1,9 miliardy eur.

Visa Europe vznikla v červenci 2004. V říjnu 2007 se stala nezávislou na nové organizaci Visa Inc. s exkluzivní a trvalou licencí na provoz v rámci Evropy. Je členskou asociací vlastněnou a provozovanou 4500 evropskými členskými bankami.

Podle údajů Sdružení pro platební karty bylo v ČR ke konci září 2014 vydáno 10,9 milionu platebních karet. Z toho bylo 8,7 milionu debetních karet a 2,1 milionu kreditních.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK