Zakázky německých průmyslových podniků stouply nejvýš za 6,5 roku

05.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 5. února (ČTK) - Objem zakázek německých průmyslových podniků v prosinci oživil z listopadového poklesu a dostal se nejvýše od dubna 2008. Německé ministerstvo průmyslu dnes oznámilo, že zakázky v prosinci ve srovnání s předchozím měsícem stouply o 4,2 procenta po listopadovém poklesu 2,4 procenta. Zpráva přináší naději, že by největší evropská ekonomika mohla na počátku letošního roku nabrat dech.

Výsledky výrazně překonaly očekávání analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří v průměru čekali růst jen 1,5 procenta. Nejvyšší odhad přitom počítal se zvýšením zakázek o tři procenta.

Zakázky ze zahraničí se v prosinci zvýšily o 4,8 procenta, z toho z dalších zemí eurozóny o 5,9 procenta. Domácí zakázky vzrostly o 3,4 procenta. Vysoký růst zaznamenaly zakázky na kapitálové zboží. Zakázky na spotřební zboží se však snížily.

\"Ačkoli výhled pro německý průmysl v tuto chvíli stále vypadá smíšeně, jsou zde rostoucí signály, že na jaře uvidíme hospodářský vzestup,\" komentoval údaje pro agenturu Reuters hlavní ekonom VP Bank Thomas Gitzel. \"Slabší euro by mělo zajistit, že to není jen pouhý záblesk naděje, ale spíše začátek solidního vzestupného trendu.\"

Německá ekonomika loni vzrostla o 1,5 procenta. Výkon byl ale nerovnoměrný a ve třetím čtvrtletí se ekonomika dostala na pokraj recese, když po poklesu ve druhém kvartálu vzrostla za červenec až září jen o 0,1 procenta. Podle odhadů statistického úřadu v posledních třech měsících loňského roku stoupla jen o 0,25 procenta.

Poslední ukazatele nálady však ukazují, že nálada podnikatelů a investorů se zlepšuje. To naznačuje, že německá ekonomika, na které je závislých mimo jiné mnoho českých podniků, by si mohla na počátku letošního roku vést mnohem lépe.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK