ČNB neukončí režim intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016

05.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Bankovní rada České národní banky dnes oznámila, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016. Dosud centrální banka deklarovala, že neukončí intervenční režim dříve než v roce 2016. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to dnes uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Bankovní rada dnes zároveň zopakovala, že v případě dlouhodobého posílení tlaků směrem k poklesu cen, schopných způsobit propad domácí poptávky, a systematického poklesu očekávání růstu inflace a obnovení rizik deflačního vývoje tuzemské ekonomiky, je připravena přistoupit k dalšímu oslabení koruny. To by znamenalo posunutí závazku udržovat korunu poblíž hranice 27 Kč/EUR na slabší hodnoty.

Singer dnes rovněž zopakoval, že následný návrat do standardního režimu měnové politiky nebude znamenat posílení kurzu na úroveň před zahájením intervencí.

Samotná dnes nově zveřejněná prognóza počítá se stabilitou tržních úrokových sazeb na stávajících velmi nízkých úrovních a používáním kurzu jako nástroje měnové politiky do konce roku 2016.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK