Tabákovému kolosu Philip Morris International prudce klesl zisk

05.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. února (ČTK) - Zisk nadnárodní tabákové společnosti Philip Morris International se v loňském čtvrtém čtvrtletí snížil o téměř 20 procent. Americké firmě, která prodává cigarety Marlboro a dalších značek mimo území Spojených států, klesl odbyt a hospodaření uškodil i silný kurz dolaru. Plyne to z dnešních údajů společnosti, která působí i v České republice.

Čistý zisk klesl na 1,61 miliardy dolarů (39 miliard Kč) z předchozích 1,99 miliardy USD o rok dříve. Přestože výsledek přepočtený na jednu akcii skončil mírně pod odhady analytiků, akcie firmy během obchodování na burze v New Yorku dnes přidávají téměř jedno procento.

Tržby společnosti klesly o více než sedm procent na 7,2 miliardy dolarů (174,4 miliardy Kč), což je mírně nad odhady. Celkový odbyt cigaret klesl o čtyři procenta na zhruba 215 miliard kusů. Nejvíce se snížil odbyt v Asii, kde klesl o sedm procent. O 2,5 procenta se prodej snížil v oblasti východní Evropy, Blízkého východu a Afriky, v zemích Evropské unie klesl o necelé jedno procento.

Společnost ale uvedla, že její podíl na klíčových trzích zůstal stabilní a někde se i zvýšil. Pokles prodeje je důsledkem zvyšování spotřebních daní, obav o zdraví a protikuřáckých kampaní a opatření. Firma se nyní podle agentury AP snaží kompenzovat pokles odbytu zvyšováním cen a naopak snižováním nákladů.

Philip Morris International je druhým největším prodejcem cigaret na světě po čínském státním podniku China National Tobacco. Jeho americkým partnerem je Philip Morris USA, jehož vlastníkem je společnost Altria. Ta oddělila mezinárodní aktivity Philip Morris do samostatné firmy v roce 2008.

Česká dceřiná společnost Philip Morris ČR se sídlem v Kutné Hoře je největším výrobcem tabákových výrobků v České republice. Zaměstnává zhruba 1100 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK