Podíl nezaměstnaných se na jihu Moravy mírně zvýšil

09.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. února (ČTK) - Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu na jižní Moravě se v lednu zvýšil o 0,2 procentního bodu na 8,4 procenta. Uchazečů o práci bylo 67.613. Je to o 2,1 procenta více než v prosinci. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnil Úřad práce.

Obvyklý sezónní nárůst nezaměstnanosti je v letošním roce výrazně nižší než v předchozích třech letech, a to nejen v důsledku zatím mírné zimy. Příznivý vývoj v meziročním srovnání svědčí podle odborníků z brněnské krajské pobočky Úřadu práce o pokračujícím oživování ekonomiky.

Roste jak počet hlášených volných pracovních míst, tak počet lidí, kteří nalezli pracovní uplatnění. \"Počet nově evidovaných uchazečů je naopak nižší než v předchozích letech. V lednu bylo nově zaevidováno 7946 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo více o pouhých 316 osob a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku méně o 770 osob,\" uvedl Petr Jirásek z brněnské pobočky Úřadu práce.

Nárůst počtu nezaměstnaných byl v lednu ve všech okresech kraje mimo Brno. Nebyl ale nijak dramatický. Největší byl jako obvykle v tomto období v okrese Znojmo o 6,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK