Vláda schválila nižší kauce pro menší distributory pohonných hmot

23.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. února (ČTK) - Pro menší distributory pohonných hmot by se měla snížit kauce z 20 na deset milionů korun. Rovněž by měla být zavedena plošně spotřební daň na surový tabák. Navrhuje to ministerstvo financí v novele zákona o spotřebních daních, kterou dnes schválila vláda. Informovalo o tom tiskové oddělení kabinetu. Účinnost novely MF navrhuje od července 2015. Normu musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident Miloš Zeman.

Zavedení kaucí bylo jedním z opatření proti daňovým únikům. Ústavní soud (ÚS) však loni v květnu ustanovení s platností od července letošního roku zrušil. Zákonodárci proto řeší, jak problematiku upravit jinak. Podle ÚS má být kauce, která je sama o sobě racionální, odstupňována, aby zohledňovala situaci menších distributorů.

K zákonu měl přitom podobné výhrady v připomínkovém řízení Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). \"Dle vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže představuje institut kaucí bariéru pro vstup na trh, která ztíží nebo znemožní fungování menším podnikatelům na trhu, a je principiálně pro hospodářskou soutěž negativní. Proto požaduje větší diferenciaci kaucí a individualizaci tak, aby nedocházelo k diskriminaci především malých soutěžitelů,\" uvádí předkládací zpráva.

Unie nezávislých petrolejářů návrh na snížení sazby již dříve uvítala.

Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová navíc již dříve upozornila, že se kauce týká distributorů, nikoliv čerpacích stanic, jak bylo někdy chybně uváděno. Samotná čerpací stanice totiž podle ní není distributor. Ujednocení toho, kdo je považován za distributora, požadují i nezávislí petrolejáři. Distributorem by podle nich měl být pouze ten, kdo dováží nebo přeprodává zboží konečnému prodejci.

V případě tabáku MF navrhuje plošné uvalení spotřební daně na surový tabák. Daň bude stanovena ve výši spotřební daně tabáku ke kouření a bude zaveden registr osob, které s takovým tabákem nakládají. \"Jedná se o opatření, které by mělo vést ke snadnější eliminaci daňových úniků, ke kterým dochází zejména z důvodů nekontrolovatelného přístupu k tabákové surovině, z níž se následně nelegálně vyrábí nezdaněné tabákové výrobky,\" uvedlo MF.

Původně návrh obsahoval i úpravu daňového zvýhodnění biopaliv a průběžného systému na sledování povinnosti uvádět minimální množství biopaliv na trh. Nakonec tyto záležitosti projednala vláda v samostatné novele, kterou dnes rovněž schválila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK