Francie prý hodlá splnit rozpočtový limit EU až v roce 2018

23.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. února (ČTK) - Francie hodlá snížit rozpočtový schodek pod limit stanovený pravidly Evropské unie až v roce 2018. S odvoláním na zdroje z Evropské komise o tom dnes informuje server německého listu Handelsblatt. Paříž už podle listu požádala o prodloužení termínu pro snížení schodku pod tři procenta hrubého domácího produktu o tři roky z dříve předpokládaného letošního roku.

 

Za žádostí o odklad prý stojí snaha udržet debatu o nepopulárních úsporných opatřeních a reformách mimo kampaň před prezidentskými volbami, které se budou konat v roce 2017.

Evropská unie již v roce 2013 prodloužila Francii konečný termín pro splnění limitu o dva roky, tedy na letošek. Francouzská vláda však loni upozornila, že počítá s poklesem deficitu pod tříprocentní limit až v roce 2017.

Evropská komise podle listu rozhodne o nové žádosti první týden v březnu, německý eurokomisař Günther Oettinger se však k této záležitosti staví s určitými obavami.

\"Důvěryhodnost Paktu stability prochází zkouškou,\" řekl eurokomisař Handelsblattu. \"Francie se ještě nenachází tam, kam se musí dostat. Dodržování maastrichtských pravidel stále neodpovídá očekáváním. To mi dělá starosti,\" dodal.

Tříprocentní limit deficitu rozpočtu k HDP stanovují právě maastrichtská pravidla, spolu například s výší zadlužení a dalšími parametry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK