Ukrajina zvyšuje kontrolu nad tvrdou měnou kvůli podpoře hřivny

25.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 25. února (ČTK) - Ukrajinská centrální banka zvýšila kontrolu nad přístupem bank k zahraničním měnám. Snaží se tak odvrátit kolaps domácí hřivny. Podle nového rozhodnutí centrální banka tento týden nedovolí komerčním bankám, aby nakupovaly zahraničí měny pro své klienty, a omezí i částku, kterou mohou banky koupit pro sebe.

V dnešním prohlášení centrální banka oznámila, že komerční banky nebudou moci kupovat cizí měnu pro své klienty až \"do 27. února 2015 včetně\" a že banky budou moci pro sebe nakoupit cizí měnu v objemu nejvýše 0,5 procenta jejich požadovaného kapitálu.

Ukrajina zavádí omezení pro nákupy zahraničních měn s cílem zastavit pokles domácí hřivny. Za poslední dva dny hřivna kvůli pokračujícím ozbrojeným střetům na východě Ukrajiny oslabila o více než 13 procent.

Ukrajinský rozpočet je kvůli bojům s proruskými rebely na východě země velmi napjatý. Devizové rezervy centrální banky činí pouze 6,42 miliardy USD (155 miliard Kč) a banka má velmi málo možností k tomu, aby zastavila propad domácí měny.

V úterý centrální banka zpřísnila měnovou regulaci u dovozců. Tento týden také oznámila, že přijme další opatření na podporu hřivny, která letos vůči dolaru oslabila již o 50 procent. O 50 procent se hřivna vůči dolaru propadla i za celý loňský rok, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK