Euro dál padá na 12letá minima, míří k svému nejhoršímu čtvrtletí

11.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. března (ČTK) - Kurz eura dnes dál prudce klesá a vůči dolaru proráží stále nová minima za téměř 12 let. Evropskou měnu od počátku týdne stahují dolů nákupy dluhopisů, jimiž se Evropská centrální banka (ECB) snaží podpořit ekonomiku a zvrátit deflaci. Od počátku roku ztrácí evropská měna 13 procent a směřuje k nejhoršímu čtvrtletí ve své historii, uvedla agentura Bloomberg.

Euro sestoupilo poprvé od dubna 2003 pod úroveň 1,06 USD a po poledni bylo se ztrátou jednoho procenta na 1,0596 USD. Během dopoledne se propadlo až na 1,0560 USD, nejnižší úroveň od 21. března 2003.

Euro sráží pokračující pokles výnosů státních dluhopisů zemí eura na nová rekordní minima, což je důsledek nákupů ECB. Výnos 30letého německého dluhopisu dnes klesl na nové minimum 0,68 procenta a je nižší než výnos dvouletých amerických federálních obligací.

ECB a národní centrální banky zemí eurozóny od pondělí nakupují na trzích dluhopisy a jejich cílem je pumpovat tím do ekonomiky měsíčně asi 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč). Šéf ECB Mario Draghi dnes potvrdil odhodlání banky pokračovat v tomto plánu.

Euro vůči dolaru klesá od loňského léta kvůli diametrálně rozdílnému směřování měnové politiky v USA a eurozóně. Americká centrální banka (Fed) loni své podpůrné nákupy dluhopisů ukončila a letos se chystá začít se zvyšováním úrokových sazeb. Zhruba třetina letošního poklesu eura se odehrála od pátku, kdy příznivé údaje z amerického trhu práce vyvolaly dohady, že Fed začne zvyšovat sazby už v červnu.

Euro je naopak pod tlakem stále výraznějšího uvolňování měnové politiky ECB a od července ztrácí k dolaru asi čtvrtinu hodnoty. Nyní podle všeho míří neodvratně k paritě jedna ku jedné a analytici předpokládají, že jeho pokles bude dál pokračovat. Deutsche Bank v úterý odhadla, že euro do konce roku 2017 klesne na 0,85 USD.

Analytici upozorňují na to, že nákupy dluhopisů zrychlují odliv kapitálu z eurozóny. Pokračující pokles výnosů tento trend ještě zrychluje, protože investory odrazuje od držení nevýnosných aktiv eurozóny.

“Čím větší bude odliv kapitálu z Evropy, tím může euro hlouběji oslabovat a tím nižší mohou být výnosy dluhopisů,\" uvedli analytici Deutsche Bank George Saravelos a Robin Winkler. \"Vysoký přebytek na běžném účtu platební bilance v kombinaci s uvolňováním politiky ECB a zápornými sazbami a výnosy - to vše spustilo proces rozsáhlého odlivu kapitálu,\" dodali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK