Zaměstnancům Vítkovice Machinery Group vzrostou mzdy o 4,5 pct.

30.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 30. března (ČTK) - Zaměstnancům strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group (VMG) vzrostou od 1. července mzdy o 4,5 procenta. Vedení ostravské firmy se na tom dohodlo s odbory. Nárůst se týká pevné složky mezd a je nejvyšší za posledních pět let. Zvýšení tarifních mezd znamená pro zaměstnance 500 až 700 korun měsíčně navíc. ČTK to dnes řekla mluvčí VMG Eva Kijonková. Výdělek v jednotlivých společnostech skupiny se podle ní liší, průměrné mzdy se pohybují mezi 22.000 a 33.000 korunami.

\"Skupina prošla úspěšnou změnou struktury, vzrostla produktivita práce, což nám umožňuje zřetelně zvyšovat i základ platů. V minulých letech jsme tarify zvyšovali minimálně,\" uvedl většinový majitel skupiny VMG Jan Světlík.

Personální ředitelka skupiny Jana Chvalkovská uvedla, že navýšení se týká tarifních mezd převážně v dělnických profesích a není určeno pro vedoucí a manažerské pozice. U těch má podle ní skupina sjednány jiné formy motivace za plnění dlouhodobých ukazatelů.

Ve Vítkovicích platí do konce letošního roku dlouhodobá kolektivní smlouva, nyní se jednalo jen o mzdovém dodatku. \"Nalezení shody považujeme za úspěch, protože jednak zachovává sociální smír v jedné z největších společností Moravskoslezského kraje, kterému pozitivních zpráv od zaměstnavatelů v posledních letech spíše ubývalo, než přibývalo, jednak jde o zvýšení atraktivity Vítkovice Machinery Group jako zaměstnavatele,\" uvedl Světlík.

Kijonková doplnila, že nad rámec tarifní mzdy si zaměstnanci mohou vydělat ještě více, protože součástí jejich platů je významná motivační složka. Je vázaná na výkonnostní ukazatele jednotlivých dceřiných firem.

Vítkovice Machinery Group jsou největší ryze českou strojírenskou skupinou. Tvoří ji více než 30 společností, které zaměstnávají přes 8000 lidí. Za rok 2014 očekává skupina konsolidovaný zisk 479 milionů korun, což je oproti roku 2013 nárůst o 214 procent. Vítkovice exportují do více než 100 zemí světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK