Prodej aut v západní Evropě v březnu stoupl o více než desetinu

08.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 8. dubna (ČTK) - Prodej nových osobních automobilů v západní Evropě se v březnu meziročně zvýšil o 10,7 procenta na 1,56 milionu vozů. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů, které dnes zveřejnila výzkumná společnost LMC Automotive. Tempo růstu prodeje tak zrychlilo z únorových 7,6 procenta.

\"Konečně vidíme silné oživení trhu po letech slabého výkonu,\" uvedl analytik LMC Jonathon Poskitt. Dodal, že solidní růst na předních evropských automobilových trzích podporuje stoupající spotřebitelská důvěra.

Největším automobilovým trhem v Evropě je Německo. Tamní sdružení automobilového průmyslu VDA již minulý týden oznámilo, že prodej aut v Německu se v březnu meziročně zvýšil o devět procent na 323.100 vozů. Zaznamenal tak nejprudší tempo růstu za více než rok.

Výrazný nárůst prodeje v březnu podle údajů z minulého týdne zaznamenaly také další velké evropské trhy. Ve Francii prodej stoupl o více než devět procent, v Itálii o 15 procent a ve Španělsku dokonce o více než 40 procent.

Britský svaz výrobců a prodejců automobilů SMMT dnes oznámil, že prodej aut v Británii se v březnu zvýšil o šest procent na 492.774 vozů. To představuje nejlepší březnový výsledek v tomto století, napsala agentura Reuters.

Zprávu o březnovém prodeji automobilů v celé Evropské unii zveřejní 16. dubna Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Údaje českého Svazu dovozců automobilů z minulého týdne ukázaly, že prodej nových osobních aut v tuzemsku se v březnu meziročně zvýšil o téměř 28 procent na 21.155 vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK