USA varují před riziky odchodu Řecka z eurozóny

21.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 21. dubna (ČTK) - Případný odchod silně zadluženého Řecka z eurozóny by znamenal značná rizika pro světovou ekonomiku a nikdo by se neměl spoléhat na to, že finanční trhy již možnost takovéhoto vývoje plně započítaly do cen. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl Jason Furman, který je hlavním ekonomickým poradcem amerického prezidenta Baracka Obamy.

Furmanovy výroky kontrastují s názory německého ministra financí Wolfganga Schäubleho. Ten nedávno v New Yorku prohlásil, že rizika spojená s odchodem Řecka z eurozóny jsou omezená a že finanční trhy již veškeré možné scénáře tohoto vývoje započítaly do cen.

\"Odchod Řecka (z eurozóny) by nebyl špatný jen pro řeckou ekonomiku. Znamenal by obrovské a zbytečné riziko pro světovou ekonomiku v době, kdy se řada věcí začíná ubírat správným směrem,\" uvedl Furman. \"Nemyslím si, že by nás měla uklidňovat momentální situace na trzích. Věci se mohou rychle změnit,\" dodal.

Index aténské akciové burzy ATG dnes oslabil o více než tři procenta a dostal se na nejnižší úroveň od září 2012. Reagoval tak na zprávu agentury Bloomberg, podle které Evropská centrální banka (ECB) zkoumá možnost omezit řeckým bankám přístup k programu nouzového financování (ELA). Ten nabízejí národní centrální banky v eurozóně komerčním bankám, které mají problémy s likviditou.

Eurozóna v březnu souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Silně zadlužená země přitom tyto peníze nutně potřebuje k odvrácení hrozby platební neschopnosti.

Šéf ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem dnes řekl, že očekává uzavření nové dohody mezi Řeckem a jeho věřiteli v příštích týdnech. Dodal, že setrvání Řecka v eurozóně je v zájmu této měnové unie, země však podle něj musí plnit své závazky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK