Ekonomika Indonésie rostla nejpomaleji od roku 2009

05.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jakarta 5. května (ČTK) - Indonéská ekonomika v prvním čtvrtletí rostla nejpomaleji od roku 2009. Způsobila to hlavně slabší globální poptávka a také propad cen komodit. Hrubý domácí produkt za leden až březen podle údajů tamního statistického úřadu vzrostl meziročně o 4,71 procenta po růstu o 5,01 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Indonésie má největší ekonomiku v jihovýchodní Asii.

Analytici zpomalení tempa růstu očekávali, ale mírnější. V anketě agentury Reuters tak v průměru předpovídali zpomalení na 4,95 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ekonomika dokonce klesla, a to o 0,18 procenta.

Údaje podle ekonoma společnosti Capital Economics Daniela Martina ukazují, že by indonéská centrální banka měla snížit úrokové sazby. Martin dodal, že ekonomika by sice neměla v příštích čtvrtletích výrazně zpomalovat, neočekává ale ani její silnější zotavení. Rozsah oživení růstu bude podle analytiků záviset hlavně na tom, jak se vládě podaří uskutečnit slíbené projekty v infrastruktuře.

Statistický úřad rovněž dodal, že zpomalení tempa růstu zaznamenaly všechny sektory, v čele se zpracovatelským průmyslem. Těžební sektor klesl o 2,32 procenta.

Kvůli propadu cen komodit se vývoz z Indonésie v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 11,67 procenta. Dovoz ale rovněž klesl, a to o 15,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK