Zisk dubajských aerolinek Emirates loni vzrostl o 40 procent

07.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj 7. května (ČTK) - Dubajská letecká společnost Emirates v loňském fiskálním roce zvýšila zisk o 40 procent na 4,56 miliardy dírhámů (téměř 30 miliard Kč). Největším aerolinkám na Blízkém východě pomohla rapidní expanze a také pokles cen pohonných hmot. Tržby se firmě za rok do konce března zvýšily o sedm procent na 88,82 miliardy dírhámů (AED; 583 miliard Kč).

Pokles cen ropy pomohl aerolinkám ušetřit asi dvě miliardy dírhámů. Pohonné hmoty se na celkových provozních nákladech firmy loni podílely 35 procenty, což bylo o čtyři procentní body méně než v předchozím roce, uvedla agentura Reuters.

Aerolinky v loňském roce přepravily 49,3 milionu cestujících, o 11 procent více než před rokem. Obsazenost letadel v průměru činila 79,6 procenta. Společnost se svými více než 230 letadly v současnosti létá do více než 140 destinací ve více než 80 zemích světa.

Emirates vlastní vláda emirátu Dubaj. Díky flotile letadel s širokým trupem firma výrazně expanduje hlavně na dálkových trasách. Emirates mimo jiné vlastní nejvíce obřích letounů Airbus A380.

Včetně divize služeb Dnata zisk skupiny Emirates Group vzrostl o 34 procent na 5,5 miliardy AED. Celkové tržby pak vzrostly o deset procent na 96,5 miliardy AED.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK