Věřitelé Ukrajiny představili plán restrukturalizace dluhu

12.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. května (ČTK) - Výbor věřitelů Ukrajiny předložil Kyjevu svůj podrobný návrh restrukturalizace ukrajinského dluhu. Návrh je podle nich kompromisem mezi cílem Ukrajiny snížit zadlužení a zájmy investorů, kteří se chtějí vyhnout výraznému snížení hodnoty dluhopisů. Výbor však současně podle agentury Reuters uvedl, že neviděl zatím významné zapojení vlády do jednání o počátečním návrhu předloženém před čtyřmi týdny.

Členy výboru věřitelů je pět předních držitelů ukrajinského dluhu. Celkem chce Ukrajina restrukturalizovat dluh ve výši 23 miliard USD (561,3 miliardy Kč) a těchto pět věřitelů vlastní dluh za zhruba deset miliard USD.

Restrukturalizace dluhu je součástí záchranného programu pro Ukrajinu v objemu 40 miliard USD, který Kyjevu schválil Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou dluhu chce vláda ušetřit více než 15 miliard USD a do roku 2020 snížit poměr státního dluhu k hrubému domácímu produktu pod 71 procent ze současných 100 procent.

Ukrajina do restrukturalizace zahrnula veškeré nesplacené dluhopisy prodané do konce února 2014. Kromě státních dluhopisů se restrukturalizace bude týkat i dluhopisů vydaných státními bankami nebo železnicí.

Ukrajinské ministerstvo financí již dříve oznámilo, že bude požadovat v rámci restrukturalizace dluhu nejen prodloužení splatnosti dluhopisů, ale i snížení jejich nominální hodnoty a snížení úroků. Pouhé prodloužení splatnosti je podle ministerstva nedostatečné a nevyřešilo by současné problémy země. Věřitelé původně navrhli jen prodloužení splatnosti. S tím vláda zatím souhlasila pouze v případě dluhu státních bank.

Kyjev navrhuje, aby dohoda o restrukturalizaci byla dokončena před červnovou návštěvou zástupců MMF, kteří budou v zemi zkoumat vývoj situace a plnění podmínek pomoci.

Významným věřitelem Ukrajiny je i Rusko, které vlastní dluhopisy za tři miliardy dolarů. Moskva už několikrát naznačila, že se restrukturalizace dluhu nehodlá zúčastnit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK