Stavebnictví letos poroste o pět procent, očekávají stavaři

14.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - České stavebnictví letos poroste o pět procent, očekávají šéfové stavebních firem. Růst podle devíti z deseti ředitelů potáhnou investice soukromého i veřejného sektoru, vyplývá z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q2/2015 společností CEEC Research a SGCP, divize Weber. Mírný růst by měl pokračovat i příští rok, stavaři odhadují 4,6 procenta. Loni sektor poprvé od roku 2008 vzrostl, podle Českého statistického úřadu o 2,3 procenta.

Pětiprocentní růst v přepočtu na peníze znamená 21 miliard korun navíc. Zástupci velkých firem očekávají růst mírně nižší (o 3,9 procenta). Naopak nejoptimističtější jsou zejména společnosti, které pracují v inženýrském stavitelství, a to zejména díky očekáváným velkým investicím do infrastruktury ze strany státu. České stavebnictví by podle nich mohlo vzrůst až o 5,7 procenta, poznamenal ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Stavaři se shodují na tom, že je oživení sektoru už viditelné. \"Již v letošním roce pociťujeme mírné oživení. Nepředpokládáme, že stavební odvětví poroste dramaticky, ale s přihlédnutím k potřebě vyčerpat evropské dotace, očekáváme především nárůst zakázek ve veřejném sektoru. Privátní sektor je v investicích konzervativnější, ale stabilní,\" poznamenal ředitel Skansky Roman Wieczorek.

Stavebnictví silně zasáhla nedávná ekonomická krize. Stavaři od roku 2008 do roku 2013 přišli o 443 miliard korun, což je obrat oboru za rok. Loni poprvé stavební produkce meziročně mírně vzrostla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK