Sdružení: Finance ustupují hazardní lobby a změkčují návrh zákona

14.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO) ustupuje hazardní lobby a změkčilo návrh nového loterijního zákona, tvrdí organizace Transparency International a Občané proti hazardu. Proti původnímu znění podle nich vypadla opatření pro ochranu hráčů, omezování počtu heren i možné prohry. Kabinet by se měl vrátit k prvotní verzi zákona, řekl dnes novinářům ředitel Transparency International David Ondráčka.

Nynější znění zvyšuje podle obou organizací dvacetkrát maximální sázky, zvedá nejvyšší možné hodinové prohry a z pěti na dvě sekundy snižuje interval mezi dvěma hrami. Vypadla prý taky povinná čtvrthodinová přestávka po hodině hry, nutnost informovat o celkové prohře a zavírací doba heren od 03:00 do 10:00.

\"V současné době je zákon zbytečný, nepřijatelný a nepochopitelný,\" uvedl předseda sdružení Občané proti hazardu Martin Svoboda. Babiš podle něho \"vykostěním\" zákona popřel všechno, co ohledně nové legislativy hlásal. \"On té hazardní lobby absolutně ustupuje a my nevíme proč,\" řekl Ondráčka.

Nelíbí se jim ani podle nich délka procesu odebírání povolení hernám v obcích, které hazard vyhláškou omezí. Obce podle Ondráčky kvůli tomu mohou ztratit motivaci takové vyhlášky přijímat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK