Produktivitě práce v Británii prý zahraniční pracovníci neškodí

14.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. května (ČTK) - Guvernér britské centrální banky (BoE) Mark Carney odmítl obavy, že levná pracovní síla ze zahraničí zhoršuje produktivitu práce v Británii. Carney to řekl v pořadu televize BBC. Centrální banka ve středu zhoršila odhad hospodářského růstu Británie na tento a příští roky a mezi důvody zmínila i horší vyhlídky růstu produktivity práce.

Carney uvedl, že starší lidé, kteří jsou ochotni dál pracovat, a pracovníci, kteří chtějí trávit výdělečnou činností více hodin, v Británii za poslední dva broky zvýšili pracovní sílu o zhruba půl milionu pracovníků. To je podle něj víc než desetinásobek toho, jak se na pracovní síle projevilo přistěhovalectví.

Carney, který je Kanaďan a dříve byl i guvernérem kanadské centrální banky, mimo jiné řekl, že argument, podle kterého jsou na vině zahraniční pracovníci, by \"skutečně zmírnil\".

Produktivita práce na jednoho pracovníka se v Británii za globální hospodářské krize snížila a návrat na původní úroveň podle analytiků trvá déle, než se předpokládalo.

Centrální banka ve středu snížila odhad hospodářského růstu Británie na letošní rok na 2,5 procenta z dosavadní prognózy 2,9 procenta. Horší prognózu zdůvodnila mimo jiné nevýrazným růstem produktivity, ale i silnějším kurzem britské libry. Podle dalších středečních dat klesla míra nezaměstnanosti v Británii za období od ledna do března na sedmileté minimum 5,5 procenta.

Carney podotkl, že s tím, jak se počet uchazečů o práci snižuje, se bude pozornost stále více zaměřovat právě na produktivitu.

Británie má za sebou týden od parlamentních voleb. Nečekaně výrazně je vyhrál dosavadní premiér a šéf konzervativců David Cameron, který slíbil uspořádat referendum o setrvání Británie v Evropské unii. Jedním z klíčových témat předvolební kampaně byla také otázka přistěhovalectví. Carney řekl, že referendum by se mělo konat co nejdříve, protože nejistota může nyní firmy odrazovat od dalších investic, mimo jiné i do technologií, které by mohly produktivitu práce zvýšit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK