Česká ekonomika v 1. čtvrtletí zrychlila růst na 3,9 procenta

15.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Česká ekonomika v 1. čtvrtletí meziročně zrychlila růst na 3,9 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu hrubého domácího produktu, který dnes zveřejnil Český statistický úřad. Mezičtvrtletně HDP stoupl o 2,8 procenta. Údaje překonaly odhady analytiků. V předchozím čtvrtletí se HDP zvýšil meziročně o 1,4 procenta a mezičtvrtletně o 0,4.

 

\"Klíčový význam pro příznivý vývoj české ekonomiky měl pokračující růst téměř všech odvětví zpracovatelského průmyslu, zejména výroby dopravních prostředků a strojů a zařízení,\" uvedl ČSÚ. Analytici předpokládali, že ekonomika za první čtvrtletí poroste meziročně o dvě procenta a proti předchozímu čtvrtletí o 0,8 procenta.

Zvýšila se rovněž hrubá přidaná hodnota (HPH), což je rozdíl mezi hodnotou výroby a služeb a náklady na jejich produkci. V prvním čtvrtletí stoupla HPH meziročně o 3,9 procenta a mezičtvrtletně o 1,7 procenta. \"Na odlišný vývoj mezičtvrtletního růstu HDP a HPH měly vliv především legislativní úpravy v oblasti spotřebních daní z tabákových výrobků, které ve čtvrtém čtvrtletí 2014 ovlivnily růst HDP negativně, a v prvním čtvrtletí 2015 naopak pozitivně,\" sdělil ČSÚ.

Pozitivní ekonomický vývoj se projevil na pracovním trhu. \"Zaměstnanost v pojetí národních účtů v prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 1,1 procenta a mezičtvrtletně o 0,7 procenta, což je největší růst od začátku roku 2008,\" dodal ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK