IHNED.cz: Štěpánek a Rokos plně ovládli Sokolovskou uhelnou

20.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Akcionáři František Štěpánek a Jan Rokos plně ovládli těžební firmu Sokolovská uhelná. Napsal to dnes server IHNED.cz s odvoláním na týdeník Respekt. Firma vykoupila 30procentní podíl třetího akcionáře Jana Kroužeckého. Cena obchodu se má podle serveru pohybovat mezi čtyřmi až pěti miliardami korun, většinu peněz přitom nemá získat Kroužecký, ale zřejmě finančník Pavel Tykač. Hlavní akcionář společnosti Štěpánek Respektu potvrdil, že smlouva o převodu podílu na firmu byla podepsána dnes.

\"Menšinový akcionář Sokolovské uhelné, právní nástupce (\"SUPN\") Jan Kroužecký, vlastnící 30 procent akcií SUPN se dohodl na prodeji akcií SUPN. V souvislosti s uvedeným prodejem došlo mezi akcionáři SUPN, SUPN a dalšími osobami k narovnání dlouholetých sporných vztahů a ukončení souvisejících soudních řízení. Strany považují uzavření transakce za pozitivní a prospěšné,\" řekl dnes Respektu Štěpánek.

Právě k dalším osobám, které Štěpánek zmiňuje jako účastníky smlouvy, patří podle informací Respektu především právě Tykač. Ke Kroužeckému tak výsledně poputuje zřejmě jen část z dohodnuté prodejní ceny, uvedl server.

Podle něho totiž Kroužecký již před lety \"prodal\" své akcie právě Tykačovi, majiteli těžební skupiny Czech Coal, ovládající sousední doly na Mostecku. K vlastnímu převodu podílu mezi Tykačem a Kroužeckým ale nikdy nedošlo. Štěpánek a Rokos totiž opakovaně tvrdili, že mají na Kroužeckého akcie předkupní právo a odmítli s Tykačem o převedení jeho podílu jednat. Například výroční zpráva společnosti za rok 2013 proto uvádí, že 40 procent akcií společnosti vlastní Štěpánek, 30 procent Rokos a dalších 30 procent Kroužecký. Tykač podle ní žádné akcie společnosti nevlastní.

Jak píše dále Respekt, Kroužecký se s nimi nedohodl na ceně, a proto vstoupil do hry Tykač. Kolem podílu spolumajitele Sokolovských dolů se tak objevila sestava offshorových firem, jež výkon hlasovacích práv fakticky ovládala. Údajně právě ve prospěch Tykače.

Respekt dále uvádí, že Kroužecký měl podle dřívějších informací dostat na začátku obchodu za převod svých práv zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Z nyní dohodnuté ceny mezi čtyřmi až pěti miliardami korun by měl určitou část jako doplatek zřejmě ještě získat, většina peněz ale zřejmě poputuje k Tykačovi, dodává server.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK