Ceny ropy před víkendem oslabují, podkopal je silný dolar

22.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. května (ČTK) - Světové ceny ropy po čtvrtečním vzestupu na konci týdne oslabily. Ropný trh dnes podkopalo posílení kurzu dolaru a vybírání zisků z předešlých cenových přírůstků před prodlouženým víkendem. Ropu předešlý den výrazně posílily údaje o dalším poklesu zásob ropy na americkém trhu.

Severomořská ropa Brent oslabila po 16:00 SELČ o 90 centů na 65,64 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI klesla o 75 centů těsně pod 60 dolarů. Ve čtvrtek ropa zpevnila o více než dvě procenta a WTI směřuje k desátému týdnu růstu za sebou. To je její nejdelší série od roku 1983, kdy se začalo obchodovat s termínovým kontraktem na tento typ ropy.

Dolar dnes vystoupil vůči japonskému jenu na desetitýdenní maximum a stoupl i vůči euru. Silnější dolar zdražuje ropu a další komodity pro investory v jiných měnách.

Investoři jsou před delším víkendem opatrní a raději likvidují obchodní pozice a vybírají si zisk z posledních přírůstků. V pondělí je kvůli svátkům uzavřen americký trh i řada evropských trhů.

\"Nikdo nechce mít otevřené pozice před prodlouženým víkednem, takže se vypořádávají ůčty, což vede k určité konsolidaci,\" řekl agentuře Reuters analytik Carsten Fritsch z německé Commerzbank.

Poslední údaje vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) ukázaly, že v USA minulý týden výrazně klesly i zásoby ropných produktů. V pondělí v USA tradičně začíná motoristická sezona, v níž poptávka po benzinu obvykle podstatně narůstá.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 65,64 66,54 New York - Nymex WTI červenec 59,98 60,72

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK