Akcie v USA mírně klesají, trh čeká na slova šéfky Fedu

22.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. května (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování mírně oslabovaly ze čtvrtečních maxim. Nejnovější údaje o vývoji inflace vyvolaly dohady, že americká centrální banka (Fed) by mohla začít se zvyšováním sazeb dříve, než se v poslední době na trzích očekávalo.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) ztrácel 0,3 procenta a pohyboval se kolem 18.230 bodů. Širší index S&P 500, který ve čtvrtek vystoupil na nový rekord, odepisoval 0,1 procenta na zhruba 2127 bodů. Souhrnný index technologického trhu Nasdaq byl s nepatrnou ztrátou kolem 5090 bodů.

Meziroční inflace v USA sice v dubnu kvůli dalšímu zlevnění benzinu klesla hlouběji do záporného pásma, ceny bez energie a potravin ale stouply nejrychleji za více než rok. Finanční trhy vesměs předpokládaly, že Fed začne zvyšovat sazby nejdříve v září, zvýšené inflační tlaky ale vrátily na stůl i teoretickou možnost červnového zásahu, řekli analytici agentuře Reuters. Investoři nyní budou pozorně sledovat dnešní projev šéfky Fedu Janet Yellenové, která s ním vystoupí během druhé poloviny obchodování.

Údaje z posledních týdnů ukazovaly, že ekonomika zůstává i po zimě oslabená. Investoři tak začali sázet na to, že zvýšení úroků přijde spíše až ke konci roku, což akciím dodalo impulz k další vlně vzestupu. Dow Jones i S&P 500 stoupaly tento týden na nová maxima.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK