Euro kvůli obavám o budoucnost Řecka oslabuje

25.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. května (ČTK) - Jednotná evropská měna euro dnes na devizových trzích oslabuje, hlavním důvodem jsou pokračující obavy z dalšího vývoje v Řecku. Dolar naopak zpevňuje, mimo jiné díky posledním údajům o inflaci, které posílily spekulace, že americká centrální banka (Fed) ve druhé polovině roku zvýší úrokové sazby. Objem obchodování je ale kvůli svátku v USA a v některých evropských zemích nízký.

Kolem 17:10 SELČ euro vůči dolaru odepisovalo asi 0,1 procenta na 1,0974 USD, k japonskému jenu ztrácelo rovněž asi 0,1 procenta a nacházelo se na 133,29 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se téměř nezměnil, činil 121,49 JPY. Ke koši předních světových měn dolar ale přidával asi 0,3 procenta na měsíční maximum 96,475 bodu.

Páteční zpráva z USA ukázala, že očištěné spotřebitelské ceny v dubnu vzrostly o 0,3 procenta, zejména kvůli vyšším nákladům na bydlení a zdravotní péči. Jádrová inflace rostla nejrychleji od ledna 2013.

Kurz dolaru podle obchodníků podpořil i komentář šéfky Fedu Janet Yellenové, která uvedla, že Fed je připraven zvýšit úroky v letošním roce. Oživení americké ekonomiky není tak silné, jak si mnozí mysleli, což zmařilo očekávání trhů z počátku letošního roku, že Fed zvýší sazby již v červnu. Mnoho investorů nyní čeká růst sazeb v září nebo později.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK