Finanční činitelé G7 budou diskutovat o globální ekonomice

27.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Drážďany 27. května (ČTK) - Ministři financí a šéfové centrálních bank zemí skupiny G7, která sdružuje největší vyspělé ekonomiky, se dnes večer scházejí v Drážďanech k diskusím o problémech globální ekonomiky. Během třídenních rozhovorů budou hovořit o možnostech oživení slábnoucí světové ekonomiky, otázce pomoci zadluženému Řecku a také o problémech souvisejících s rostoucím ekonomickým vlivem Číny. Informovala o tom agentura Reuters.

Finanční činitelé G7 se scházejí v době, kdy vrcholí obtížná vyjednávání mezi Aténami a jejich mezinárodními věřiteli. Pokud krajně levicová řecká vláda nepředloží věřitelům přesvědčivý plán reforem, nedostane zbylé peníze z úvěrového programu a zřejmě nebude už příští měsíc schopna Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) uhradit splatné úvěry. Investory na finančních trzích ale znepokojují také nedávné otřesy na globálních trzích státních dluhopisů.

Americký ministr financí Jack Lew už dal najevo, že setkání využije k tlaku na Evropu, aby ustoupila Řecku. Lew varoval, že Evropané by se v sázce na bezproblémový odchod Řecka z eurozóny mohli přepočítat a vyvolat místo toho novou krizi s následky pro celý svět. \"Před Evropany i politickými a ekonomickými institucemi, tedy MMF, stojí úkol prokázat dostatečnou flexibilitu,\" řekl Lew na Londýnské ekonomické škole před svým odletem do Drážďan.

Hostitelské Německo pořádá schůzku v Drážďanech pod heslem \"Směrem k dynamické globální ekonomice\". Účastníci schůzky se ale budou muset vyrovnávat i se silou, která na ní zastoupena nebude - s Čínou.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble minulý týden agentuře Reuters řekl, že finanční činitelé by mohli neformálně diskutovat o zvýšení významu čínského jüanu ve formě jeho zahrnutí do měnového koše MMF. Byl by to další krok v globálním vzestupu Číny a od Spojených států, které mají ve fondu hlavní slovo, by to vyžadovalo smířit se se snížením svého vlivu v mezinárodních financích.

Evropští členové G7, kteří už letos ignorovali tlak Washingtonu na to, aby se nepřipojovali k Pekingem vedenému projektu Asijské banky pro investice do infrastruktury (AIIB), signalizovali vůči takovému kroku vstřícnost. Spojené státy a Japonsko ale vůči zahrnutí jüanu do koše měn, které určují kurz umělé měny fondu, zůstávají opatrné. Lew uvedl, že zatím není možné říci, zda se Čína vzdala svých praktik manipulace s domácí měnou. Měnový fond navíc podle ministra zřejmě ani nebude schopen takový krok letos uskutečnit.

Zatímco Evropané v zájmu obchodních výhod usilují o co nejlepší vztahy s Čínou, Washington nahlíží na Peking jako na strategického protivníka. Čína je druhou největší ekonomikou světa a má důležité slovo v širší skupině G20, která po globální finanční krizi z konce minulého desetiletí získala podstatně větší vliv na úkor G7.

Německo hostí příští měsíc summit G7. Nejvyšší představitelé Německa, USA, Japonska, Británie, Francie, Itálie a Kanady se sejdou 7.-8. června v bavorském alpském zámku Elmau.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK