Škoda Auto dostala od ÚOHS pokutu 49 milionů korun

28.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 28. května (ČTK) - Mladoboleslavská Škoda Auto se s distributory svých aut domlouvala na cenách. Od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za to dostala pokutu 49,1 milionu korun. Uvedl to dnes server iDnes.cz. Rozhodnutí je už pravomocné, zjistila ČTK z webu úřadu.

Škoda Auto porušovala pravidla hospodářské soutěže v období od 12. dubna 2011 do 19. dubna 2012. Distributorům stanovovala jejich minimální marže při prodeji nových osobních motorových vozidel. Tím firma uzavřela a plnila zakázané dohody o určení cen pro další prodej, jejichž cílem bylo narušení hospodářské soutěže na trhu nových osobních automobilů, uvedl antimonopolní úřad.

Rozhodnutí úřadu se týká obchodních tříd mini, malých vozů, střední a vyšší střední třídy a některých dalších.

ÚOHS plnění zakázaných dohod firmě zakázal, distributory nesankcionoval, což je u vertikálních kartelů obvyklý postup. Škoda Auto porušila jak české, tak unijní právo.

Rozhodnutí ÚOHS je z konce prosince loňského roku, kdy nabylo právní moci. To znamená, že se proti němu firma neodvolala. ÚOHS ale rozhodnutí zveřejnil až nyní. Podle iDnes proto, že o něj redakce Mladé fronty Dnes, zažádala v souladu se zákonem 106/1999 o přístupu k informacím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK