Švýcarská ekonomika v prvním čtvrtletí kvůli silné měně klesla

29.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych/Bern 29. května (ČTK) - Švýcarská ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 0,2 procenta. Hospodářskou aktivitu podkopalo zejména výrazné posílení švýcarského franku v důsledku lednového zrušení limitu pro jeho růst vůči euru. Oznámil to dnes Státní úřad pro hospodářské záležitosti (SECO). V poslednímu čtvrtletí loňského roku ekonomika vykázala růst o půl procenta.

Analytici v anketě agentury Reuters pokles očekávali, v průměru jej ale odhadovali pouze na 0,1 procenta. Úřad SECO uvedl, že negativní vliv na výkon ekonomiky měl především vývoj obchodní bilance.

Švýcarská centrální banka v září 2011 zavedla opatření, která bránila poklesu kurzu eura vůči franku pod 1,20 CHF, aby ochránila ekonomiku před negativními dopady silné domácí měny. Letos v lednu tuto politiku překvapivě zrušila, což vedlo k prudkému růstu kurzu franku.

Silnější domácí měna má negativní dopady na konkurenceschopnost exportu, který je tradičním motorem růstu švýcarské ekonomiky. Vláda nicméně nepředpokládá, že silný frank vyvolá v zemi ekonomickou krizi. Podle její březnové prognózy hospodářský růst v letošním roce dosáhne o 0,9 procenta a v příštím roce zrychlí na 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK