Euro díky optimismu kolem dohody Řecka s věřiteli posiluje

29.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. května (ČTK) - Euro dnes díky naději, že se Řecku podaří dokončit dohodu s věřiteli, posiluje. Dolar si ale připsal mírné zisky ke koši měn a po zprávě o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí, která odradila investory od sázek na to, že centrální banka USA (Fed) začne letos zvyšovat úrokové sazby.

Kolem 18:05 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,0992 USD a k jenu o 0,4 procenta na 136,34 JPY. Dolar vůči jenu stoupl o 0,1 procenta na 124,04 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar stoupl o 0,1 procenta.

Ekonomika USA se v prvním čtvrtletí propadla po roce znovu do záporných čísel a její výkon klesl o 0,7 procenta. Na výkonu největší světové ekonomiky se těžce podepsalo nepříznivé zimní počasí, k němuž se přidal zvýšený obchodní deficit v důsledku silného kurzu dolaru. Minulý měsíc statistici ministerstva odhadli, že HDP v prvních třech měsících roku vzrostl v celoročním přepočtu na 0,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Investoři také věří, že se Řecku podaří dokončit dohodu s věřiteli o uvolnění zbývajících peněz ze slíbené pomoci. Bez těchto peněz Řecku hrozí, že se dostane do platební neschopnosti. Řecká vláda tento týden oznámila, že dohody s mezinárodními věřiteli chce dosáhnout do neděle.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK