Řecký premiér odmítl plán věřitelů a požaduje jeho stažení

05.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 5. června (ČTK) - Řecký premiér Alexis Tsipras dnes před parlamentem v Aténách odmítl přijmout nejnovější plán mezinárodních věřitelů, který výměnou za další úvěrovou pomoc požadují další tvrdá hospodářská opatření včetně prudkého zvýšení daně z přidané hodnoty. Zároveň dal najevo názor, že by věřitelé měli svůj \"absurdní\" návrh stáhnout. Za jediný realistický označil plán své vlády. Rovněž vyjádřil přesvědčení, že je země více než kdy jindy blízko dohodě, protože ta je i v zájmu věřitelů.

Podle Tsiprase zůstává strategickým cílem jeho vlády restrukturalizace mohutného řeckého dluhu a přerozdělování příjmů země ve prospěch většiny obyvatelstva. Atény se také dál zasazují o zvrácení deregulace pracovněprávních vztahů. Vláda rovněž požaduje zajištění mohutných investic.

Vůdce největší opoziční strany, pravicové Nové demokracie, a bývalý premiér Antonis Samaras obvinil Tsiprasovu vládu z toho, že za měsíce svého působení nedokázala vyjednat zhola nic. Země je podle něj vystavena přísnějším podmínkám věřitelů, než jakým čelila předchozí vláda.

Činitelé Tsiprasovy strany SYRIZA začínají více hovořit o možnosti uspořádat v Řecku na začátku července předčasné parlamentní volby. Podle expremiéra Samarase to ale není na pořadu dne, protože by to pro zemi s nedostatkem finančních prostředků bylo příliš velké sousto. Pokud by se volby konaly, mohly by se stát i formou jakéhosi referenda pro nebo proti setrvání v eurozóně a vůbec v Evropské unii.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění schvaluje stále 60 procent Řeků vyjednávací taktiku nynější vlády. Ale 47 procent jich je pro přijetí návrhů věřitelů, zatímco 35 procent jich je proti.

Tsipras podle médií v noci na dnešek absolvoval telekonferenci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Řekl jim, že návrhy věřitelů \"nemohou představovat základ pro dohodu\". Nejužší vedení řecké vládní strany SYRIZA dnes také odmítlo plán a označilo ho za provokativní.

Lídr nové liberální a proevropské strany To Potami Stavros Theodorakis naději na dohodu vlády s věřiteli nevidí prakticky žádnou.

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis upozornil, že Řecko by letos mohlo znovu spadnout do hospodářské recese, pokud se nedohodne s mezinárodními věřiteli a neobnoví finanční stabilitu. Komise jinak nezpochybnila schopnost Řecka dostát svým finančním závazkům, když se rozhodlo spojit všechny červnové splátky Mezinárodnímu měnovému fondu do jedné a zaplatit je na konci měsíce.

Tsipras dnes telefonicky hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o \"energetické a ekonomické spolupráci\" mezi oběma zeměmi, a to i s ohledem na účast řeckého premiéra na ekonomickém summitu v Petrohradě, který se koná od 18. do 20. června. Konkrétně jde zejména o ruský plynovod, který měl být v budoucnu položen před turecké území až do Řecka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK