Dnešní ekonomická data ukazují na příznivý vývoj české ekonomiky

08.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Data, která dnes zveřejnil Český statistický úřad, ukazují na příznivý vývoj české ekonomiky. Stavební a průmyslová výroba v dubnu meziročně opět stouply, přebytek zahraničního obchodu byl meziročně o 4,2 miliardy vyšší a květnová nezaměstnanost se snížila na 6,4 procenta. Bez práce bylo nejméně lidí od června 2009, naopak volných míst bylo nejvíce od prosince 2008. Analytici pohlíží optimisticky i do budoucnosti.

Jednotlivé oblasti ekonomiky těží podle analytiků z hospodářského oživení v eurozóně a z rostoucí poptávky v české ekonomice. Situaci na pracovním trhu ovlivňuje i doznívající nástup sezonních prací. Pozitivní vliv na snižování nezaměstnanosti má podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) také podpora tvorby nových pracovních míst pomocí aktivní politiky zaměstnanosti vlády.

Ekonomové upozorňují na to, že přes klesající nezaměstnanost a rostoucí nabídku volných míst růst mezd zůstává umírněný. \"Vyšší tlak na růst mezd lze čekat ve druhé polovině roku a hlavně v roce 2016, až míra nezaměstnanosti trvaleji klesne pod šest procent,\" uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Například ve stavebnictví ale počet zaměstnanců opět klesl. Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše jsou stavební firmy opatrné. Letos bylo vypsáno minimum větších zakázek a uzavřeno málo výběrových řízení, stavební firmy proto zatím nemají důvod nabírat nové zaměstnance. Podle analytika ČSOB Petra Dufka stavebnictví ale pohání rekonstrukce a výstavba infrastruktury nebo rozšiřování výroby soukromých firem. Stavební produkce v dubnu meziročně stoupla o 10,2 procenta po březnovém revidovaném růstu o 11 procent.

Průmysl zpomalil růst na 4,3 procenta z březnových revidovaných 6,3 procenta. Dařilo se zejména výrobě aut, která je tradičně tahounem průmyslu, ale také produkci plastových výrobků a kovových konstrukcí. Nové zakázky podniky sjednávaly hlavně v tuzemsku, v zahraničí zájem mírně ochladl. Například data z Německa podle ekonoma Generali Investments Radomíra Jáče však naznačují, že vnější prostředí pro český průmysl zůstává příznivé a tuzemská průmyslová výroba by tak měla pokračovat v růstu i v nejbližších měsících.

Zahraniční obchod, který v dubnu skončil podle předběžných výsledků v přebytku 19,9 miliardy korun, má podle Kovandy našlápnuto k nejúspěšnějšímu celoročnímu výsledku v historii Česka. Kumulovaný přebytek obchodní bilance byl za první čtyři měsíce o sedm miliard vyšší než za stejné období loňského, dosud rekordního roku. Negativním překvapením je podle analytiků ale pomalejší dynamika obchodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK