Ropa kvůli posílení dolaru a výhledu globální ekonomiky zlevňuje

11.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 11. června (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají, hlavním důvodem je posílení dolaru a také zhoršení výhledu růstu globální ekonomiky, o němž informovala Světová banka (SB). Na trhu také přetrvávají obavy z nadměrných dodávek, které nezmírnila ani dnešní prognóza Mezinárodní agentury pro energii (IEA).

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:15 SELČ odepisovala 1,6 procenta na zhruba 64,60 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu vykazovala pokles o 1,8 procenta a pohybovala se kolem 60,30 USD.

SB ve své dnešní zprávě snížila odhad letošního růstu světové ekonomiky na 2,8 procenta. V lednu přitom počítala s tříprocentním růstem. Za zhoršením prognózy stojí zpomalení růstu v rozvíjejících se zemích a ve Spojených státech. Nejsilněji má z velkých ekonomik růst Indie, naopak Čína zpomalí.

IEA dnes výrazně zvýšila odhad letošního růstu celosvětové poptávky po ropě. Nově předpokládá, že poptávka letos vzroste o 1,4 milionu barelů na téměř 94 milionů barelů denně. V předchozí květnové prognóze přitom počítala s nárůstem o 1,1 milionu barelů denně.

Ani nová prognóza vyššího růstu poptávky nezmírnila obavy z převisu nabídky nad poptávkou na trhu. Podle analytiků k tomu přispívá i skutečnost, že ropný kartel OPEC nadále těží zhruba jeden milion barelů ropy denně nad svým cílem.

Americký dolar se dnes zotavil z předchozího poklesu, vůči koši hlavních světových měn pozdě odpoledne přidával více než 0,7 procenta. Silnější dolar zdražuje ropu pro investory z oblastí, kde se neplatí dolarem, takže jejich zájem o ropu se pak snižuje.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 64,62 65,70 New York - Nymex WTI červenec 60,32 61,43

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK